1

(1 svar, postad i Teknik)

Hej.
Jag har en "code 1" som hissas nästan i topp. En enkel skivbox längst upp och en liten fallstyrning ca 15 cm ner. Styrningen  sitter med två dåliga popnitar. Har krängt ner båten till relingen utan att popnitarna släppt men visst böjer kaltoppen mot lä en hel del. Men det gör den även av ett välkickat storsegel på plattläns har jag noterat. Med vindar akter om tvärs så är det bara att köra på... Akterstaget gör jobbet. En tunn fin liten fiol längtar jag efter då både Seldéns och Benns modeller är tämligen klumpiga.
/oscar

2

(8 svar, postad i Teknik)

Jefas RUD26? Kan det vara något?
/oscar

Jag skotar en 110% fock med stående lattor på en skena som sitter precis innanför halkmönstret på rufftaket. Om det friskar lite och om man har rullat in något varv så kan jag ta hem försiktigt i lovartsskotet. Då blir skotvinkeln ca 6-8 grader. Med storbommen trimmad lite i lovart så blir det högt. Nästa steg är nog att skaffa sig en "riktig" kölprofil..
/oscar

4

(0 svar, postad i Köp & Sälj)

Jag har en rullgenua sydd till Furlex 100 med dukkompensator men inte UV-skydd till salu. Den har bara använts en säsong. Ett kapell finns också. Någon intresserad?
/oscar

5

(12 svar, postad i Teknik)

När jag funderar kring det här ämnet så hamnar jag ofta på www.ozmarine.se och tittar på den elmotorn som finns där. I realiteten så måste man ha batterier i sådan mängd att totalvikten blir samma som en Diesel samt även priset men till viss del kan man lägga vikten där man vill ha den. Men,, så lite slangar,packningar impellrar, slangklämmor,anoder och dylikt att ha ångest över!
Andra dagar så är det en Lombardini LDW 502M som jag längtar efter, starkare, tystare,snålare och lättare än MD5:an

Alla de andra fabrikaten väger ungefär lika, kostar ungefär lika förutom Yanmar som inte har inbyggd sötvattenkylning på sin minsta modell.

/Oscar

6

(1 svar, postad i Teknik)

Riggfirmorna typ Benns och Riggarna i Göteborg brukar spara trasiga master på "hög" för att när andan faller på kapa ner i småbitar och sälja som skrot.Borde vara förhållandevis stor chans att hitta just E155.
Själv så funderar jag på att kapa masten och ställa den på däck för att slippa allt vatten som den för med sig och istället montera en snygg, varm och smidig maststötta av trä istället. Är det någon som har erfarenhet av detta?


Oscar Egerö

7

(5 svar, postad i Teknik)

Tack för tipset!
Jag har insett att vi tyvärr inte har världens mest varvvilliga MD5:a. Det är varvräknaren som visar fel. Har kollat med digital varvräknare. Så med 15x9 kom vi aldrig upp i mer än 2350rpm i verkligheten. Därför så har jag beställt en 14x9 Varifold och håller tummarna för att motorn kommer att gå mjukare, varva ur till 2500 och ändå få en bra marschfart.
Och håller tummarna för att inte tappa bladen.

/oscar

8

(5 svar, postad i Teknik)

Vi tappade vår foldingpropeller någonstans söder om Själland i somras och nu är då frågan om vilken dimension som passar en Passad. Kajsa har en frisk MD5 med MS-backslag 1,91:1. Den gamla var tvåbladig 15X9 och gav en maxfart på 6.5 knop vid ca 2900rpm. Som nödlösning har vi nu en fast trebladig 13X8 som ger 5.5 knop vid ca 3200rpm. Då motorn skall gå max 2500rpm så verkar båda dessa vara för"små".
Vad har ni för dimensioner på era vispar?
/oscar

9

(4 svar, postad i Teknik)

För mig låter det som en fysisk omöjlighet att sära på skrov och däck med alla skott som är plastade och tätningsmassa som med all säkerhet sitter som berget på de flesta ställen. Det kanske "räcker" med att lossa och lägga ny tätning i alla bultarna? Är det relingslist i aluminium eller trä?
Min alulist håller de rostfria bultarna och det salta västerhavet tillsammans på att äta upp så jag har nånting sådant framför mig!

/Oscar

10

(8 svar, postad i Teknik)

Vet ej om det är dessa som menas men Hjertmans har bussningar med nr: 3939-992. De hjälpte mig. nu är det bara glappet längst ner på skäddan kvar att åtgärda, eller ska man passa på att kapa skäddan?

11

(2 svar, postad i Teknik)

Jonas, kan inte du berätta om ditt storsegel. jag såg det av en händelse på Gransegels hemsida. Hur stort blev det? Hur lovgirig blir båten på friska slörar? Själv har jag itället för backstag skaffat längre och mer vinklade spridare (115cm och 23 grader mot 85cm 20 grader) för att få bättre stuns på riggen.Nu står masten spikrakt och lävanten som fiolsträngar även i hård vind och förstagspänningen upplever jag som mycket bättre.
/oscar

12

(4 svar, postad i Teknik)

www.lundhsails.se kan man titta på deras Vertech Jib som är en maximerad fock som också står bra inrullad tack vare de långa lattorna. en sån ska jag köpa så fort som jag får råd! Med 8-10 graders skotvinkel så hamnar man på rufftaket, har provat med att ta hem i lovartskotet för att simulera en skena där. det var som natt och dag när seglen "ser " varann, ffa i lätta vindar.

/oscar

13

(4 svar, postad i Teknik)

Jag menar luckorna på för och akterdäck, och vid fartfylld havsegling är det inte så lite vatten heller, har haft träbåt tidigare som var tät från alla håll så det känns inte bra med en plastbåt som läcker.

14

(4 svar, postad i Teknik)

Okej!  Ärligt nu, finns det någon som har lyckats få sina däcksluckor täta och avrinningen att fungera?
Jag funderar på att prova med ett infällbart runt luckbeslag från Roca för att få press neråt.