1

(8 svar, postad i Teknik)

Dags att få se lite bilder på era storsegel. Nyfiken.

2

(2 svar, postad i Teknik)

Jag tror nog inte att du behöver något lysmätbrev. Vår klassregel är inte godkänd av seglarförbundet och har därför ringa värde. Passaden är faller inom "Standardbåtar" och det är uppgifterna i båtdatabladet som gäller vid lyssegling. http://www.ssf.se/tk/lys/VisaLysdetalj.asp?611.
Tillägg: Du bör nog beakta att det blir helt annan belastning på bomen. Helt klart större. Tveksamt om den klara det.

3

(1 svar, postad i Teknik)

Jag är på jakt efter en bit av den Seldenmast som finns på de flesta av våra båtar. Profilen heter E155 och har måtten 155x104. Så om någon skulle se någon trasig mast med samma profil som vi har så kontakta gärna mig. Jag behöver ca 3m

Peter Skogund
peter@skoglund.de

4

(8 svar, postad i Teknik)

Måste vara ditt segel man ser på bilderna på Gransegels hemsidan. Ser spännande ut. Ska bli kul att se lite bilder senare.

5

(7 svar, postad i Teknik)

Jag bytte mina fönster till rutor med rostfriram och härdat glas. Egen tillverkning. kommer lägga upp en beskrivning närmare hösten.

En bild finnsa tt se på: http://skoglund.de/IMG_1747.JPG

6

(4 svar, postad i Teknik)

Ang toppbeslag har vi ett som är utbyggt, men vi funderar på att göra det ännu längre. Längden torde inte vara något problem hållfasthetsmässigt under förutsättning att man antar att kraften i masten skall vara den samma. Ett längre toppbeslag innebär dock att man kan minska kraften i akterstaget. Swedich Match 40 båtarna har ett väldigt långt toppbeslag (Seldén mast tror jag).

Ang focken så har vi en som gransegel sydde till förra sägongen, samma "vita" kevlar du har i ditt storsegel. Visserligen skulle den kunna göras lite större i toppen, men vid max skotning i tar den i precis i undervanten så underliket kan knappast vara större. Prata med Mats på Gransegel. Lite bilder (lättvind) finns att titta på www.skoglund.de/SSK/loknascup.

Där har du också bilder på rivalen med högre mast.

/Peter

7

(4 svar, postad i Teknik)

Hej Erik!

Anledningen till att våra röstjärn är inflyttade är förenklad hantering vid segling med genua då vi seglar med mantåg. För focken gör det ingen skilland.

Uppflyttningen av fockskotskenan på rufftaket kan ju göras utan denna föränding. Om det gör någon skilland eller inte vågar jag inte svara på, men den vinkel vi har ska vara den rätta om man frågar en segelmakare. En fördel är att det är väldigt lätt att skota över ficken vid stagvändning. Ska fixa fram en bild så snart som möjligt,

Om du är den jag tror så har jag några bilder på din båt med ditt "fathead" gransegel som min far tagit, tyvärr inte digitala. Ska se om jag kan scanna in dem. Är du nöjd med seglet. Vad gjorde du med akterstaget?

8

(7 svar, postad i Teknik)

Jag funderar också på att byta fönster till sådana med aluminum ram. Jag tror det skulle blir ritkigt snyggt, båten skulle se mer riktig ut. Öppningsbara tror jag dock inte är aktuellt för oss.

Det finns några olika alternativ. Titta på: http://www.batnet.se/batnet/kategori/ut … 2&re=1

Kanske skulle man kunna gå samman flera för att få ett bättre pris.

/Peter

9

(1 svar, postad i Teknik)

Med hänvisningen till det utkast på klassregel som finns på hemsidan:

Ska vi inte tillåta backstag av annat material t ex dynema? Enklare och faktiskt billigare.

Det samma kanske borde gälla akterstag även om jag personligen skulle vara lite tveksam där.

10

(3 svar, postad i Teknik)

Funderar också på att byta ut backstagen mot dynema, men hade tänkt 4mm (brottlast 2000kg). Vi har ingen utväxling utan kör direkt från brytklocket till winchen (har ändå lyckats översträcka våra 4mm backstag).
Vi anväder visserligen inte backstagen vid normal segling  i skärgården, då sitter de framme vid master (runt övervanten). Däremot plockar vi fram (eller bak i detta fall)  dem när vi ska segla på havet.

11

(2 svar, postad i Teknik)

Hej!  Vår supstuga är sydd i början av 90 talet av Kapellmakarna (http://www.kapellmakarna.se) och är fortfarande i bästa form. Sprayhooden som syddes samtidigt har dock gjort sin sista sommar, ska försöka mig på att sy själv. Sedan dess har Kapellmakarna bytt ägare. Den nya ägare, Jan Pettersson är också passadägare och han har säkert provat olika varianter på sin egen båt.

Ska försöka hitta fixa fram en bild på vårt. Den ansluter till sprayhodden och har endast en egen båge och förvaras utmed sargen när den inte sitter uppe.

/Peter

12

(3 svar, postad i Teknik)

Vi funderar på att göra storskotskenan demonterbar för att kunna utnyttja sittbrunnen ännu bättre i hamn. Någon som har en sådan lösning som kan bidraga med någon bra idé?
Har inte hittat någon bra lösning som funkar på så länga skenor som vi har på passaden och som vi gärna vill ha kvar.

/Peter