1

(3 svar, postad i Allmänt)

Tack så mycket Jan och Peppe för bra info. Ska kolla pdf:en nu.

/Johnny

2

(3 svar, postad i Allmänt)

Jag har köpt en ny rullgenua från N-sails. Jag såg på sajten här att en Genua 1 ska vara 28 kvm och min gamla genua var enligt kvittot från förra ägaren 27 kvm. När jag fick offerten från N-sails var genuan på 25,3 kvm. Jag frågade om detta och fick svaret att det beror på hur man mäter. N-sails använder formeln förlik x underlik /0,5.

När seglet kom så hissade jag upp det och märkte att det fattas 50-60 cm till toppen av förstaget. Min gamla genua gick hela vägen upp. Ännu konstigare att när jag skotar hem genuan på kryssen kommer inte akterliket fram till spridarna utan är väl framför spridarna. Båten går också cirka en knop långsammare på halvvind än med den gamla genuan (tyckte jag i alla fall, inte så vetenskaplig undersökning).

Leverantören säger att han fått måtten från Svenska Seglarförbundet. Förliket är 9,55 meter och underliket är 5,52 meter. Är det här rätt mått? Är det rimliga mått? Ska jag accepter att seglet inte går upp i topp och inte når fram till spridarna när jag bestället en Genua 1?

Önskar alla en fin Passad-sommar med hårda vindar. smile

/Passad 69

3

(1 svar, postad i Teknik)

Hej Passadseglare!

Jag har nu kollat av marknaden och det finns ingen Volvo, Yanmar eller Lombardini eller någon annan stående motor som verkar passa i motorutrymmet på min båt. Det stora problemet är måttet från centrum på drevet till framkanten av sittbrunnsgolvet. Det måttet är 170 mm på min båt och för att få in en stående motor måste jag höja sittbrunnsgolvet och det känns som en lite för stor operation.
Är det någon som kan tipsa om en liggande motor?

4

(12 svar, postad i Teknik)

Tack Lars för all info. Måtten verkar stämma hyfsat med min båt förutom måttet från centrum på drevet fram till "klacken" där det verkar som att du har 59 mm och jag har 170 mm. Jag måste se om det finns saker jag kan riva för att minska mitt mått där.

5

(12 svar, postad i Teknik)

Tack Lars!

Det där lät ju jäkligt intressant. Jag måste åka ner till båten och kolla det där förvaringsfacket du skriver om. Är det alltså något man kommer åt från stickkojen på styrbordssidan?

MVH

Johnny

6

(12 svar, postad i Teknik)

Hej

Jag har tittat både på Volvo Penta DI-13 och Yanmar 2YM15 och ingen av dessa får plats i motorutrymmet. Ändå ser jag att några här har installerat Yanmar 2YM15 i sin Passad. Kan det skilja så mycket mellan båtarna eller tänker jag fel. När jag mäter från centrum på drevet från "golv" till "tak" får jag ca 45 cm. Sen måste jag framåt i båten 17 cm från centrum på drevet innan takhöjden blir tillräckligt hög för alla motorer jag kollat på. Problemet är att när jag tittar på ritningar på DI-13 och 2YM15 och mäter hur långt det är från centrum på drevet tills motorn når "full höjd" så är det inga 17 cm utan 8-10 cm snarare. Är min
båt annorlunda? Kan man sätta någon form av distanser mellan drev och motor för att "förskjuta" motorn framåt i båten. Ska kanske tillägga att jag är rätt oteknisk för att vara båtägare. Tacksam för all hjälp jag kan få. smile

/Passad nr 69

7

(0 svar, postad i Köp & Sälj)

Jag skrev för någon månad sen om att jag söker en Genua och fick kontakt med en man från Göteborg. Tyvärr har min mobil slutat fungera så jag har inget nummer kvar till dig. Hör gärna av dig igen. 070-7413074.
Tack på förhand. /Johnny

8

(4 svar, postad i Teknik)

Tack för svar, även till er som mailat bilder. Jag ska göra som
webmaster föreslår och köpa nya "clams" och se till att skaffa
en ny lina med rätt diameter. Jag skulle hellre vilja ha en sån
skena som Jon har, men antar att det kan vara lite klurigt att
byta den.

9

(4 svar, postad i Teknik)

Hej Passadvänner!

Fästet för spinnakerbommen på min Passad justeras i höjdled med hjälp av
en tunn tamp som görs fast i två "öppna knap", jag vet inte vad de heter, men
de är räfflade på insidan. Det fungerar jättedåligt och bommen glider iväg på
masten vid minsta belastning.
Jag tänker byta ut det här och sätta dit ordentlig knap eller råttor eller något som
gör att bommen sitter kvar där jag ställer den.
Hur ser det ut på era båtar? Någon som har tips?

/Johnny